CASA CORPULUI DIDACTIC ”GRIGORE TABACARU” BACĂU

CENTRUL DE ASISTENȚĂ PENTRU ÎNVĂȚAREA ONLINE

În anul școlar 2020-2021 Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău oferă cadrelor didactice interesate

consiliere online GRATUITĂ pentru pregătirea lecțiilor online.

CENTRUL DE ASISTENȚĂ PENTRU ÎNVĂȚAREA ONLINE NU ORGANIZEAZĂ CURSURI.

 Consilierea se realizează individual sau în grup mic, pe probleme specifice: cum să organizez clasa pe platforma ...., cum să invit elevii pe conferință, ..., cum să realizez un test online, cum să organizez o activitate colaborativă pentru lecția ...., cum pot să adaptez o lecție față în față la formatul online,  cum să editez o formulă matematică, cum să realizez diagrama 3 D a moleculei de ..., cum pot realiza un joc cu cuvinte, rebus, etc.

Cadrele didactice doritoare de consiliere pot transmite un email pe adresa faciu.ema.maria@ccdbacau.ro în care precizați : numele, disciplina, problema pentru care se solicită consiliere, data și intervalul orar când puteți participa. În funcție de tema solicitată vi se va aloca un consilier și veți primi un link de accesare a unei intalniri pe ZOOM sau Meet, pentru a intra în legatură directă.

 Pentru a ne putea pregăti corespunzător, avem rugămintea de a solicita întâlnirea cu cel puțin 24 de ore înainte.

Canal de Youtube cu tutoriale video

Acest canal pune la dispoziția cadrelor didactice tutoriale video referitoare la pregătirea lecțiilor în format online pe diferite platforme educaționale, precum și a materialelor suport în format digital (teste, activități colaborative, activități interactive, jocuri educaționale, samd). Acces direct

Centrul de examinare Microsoft Certified Educator (MCE)

Certificarea internațională Microsoft Certified Educator (MCE) acreditată și de MEC cu 15 CPT, poate fi susținută și prin CCD Bacău. Aici găsiți suportul de curs și informații despre examen.

Editoare și unelte gratuite

Aici găsiți o selecție de unelte și editoare gratuite. Această listă este dezvoltată cu ajutorul vostru. Dacă folosiți o aplicație utilă o puteți recomanda și colegilor în acest spațiu.

CANAL DE YOUTUBE CU TUTORIALE

Acest canal pune la dispoziția cadrelor didactice tutoriale video referitoare la pregătirea lecțiilor în format online pe diferite platforme educaționale, precum și a materialelor suport în format digital (teste, activități colaborative, activități interactive, jocuri educaționale, samd). Vizionare plăcută și așteptăm sugestiile voastre pe adresa faciu.ema.maria@ccdbacau.ro.

Link către canalul Centrului de Asistență pentru Învățarea Online: link centru youtube

Platforme

1. Moodler ro - Crearea unui cont de profesor (moodle)

2. GSuite - Organizarea activităților colaborative în timp real (Gsuite)

3. GSuite - Editarea unui document în colaborare (editare)

4. GSuite - Realizarea unei teme cu test in Google Classroom (creare teste)

5. Microsoft Teams -Crearea unui test cu raspuns imediat pentru platforma (Test microsoft teams)

Aplicatii

1. Tutorial pentru realizarea unei lectii asincrone cu parcurs diferentiat (vezi lectii)

2. Crearea unui joc interactiv tip Identifică pe imagine utilizând LearningApps (vezi learningapps)

3. Realizarea unui Rebus digital utilizând LearningApps (vezi leaningapps rebus)

4. Crearea unei lectii asincrone cu inregistrare de explicatii (voce) utilizand BookCreator.com (vezi bookCreator)

5. Crearea lecțiilor cu itemi de autoevaluare utilizând Quizizz (vezi Quizziz)

Editoare și unelte gratuite

Dacă folosiți la disciplina dumneavoastră astfel de aplicații trimiteți pe adresa faciu.ema.maria@ccdbacau.ro o scurtă descriere și link-ul către aplicație, eventual și un exemplu de produs obținut. Noi vom adăuga propunerea în această listă și vom specifica și de la cine am primit infomația.

AplicațieScurtă descriere  

 Jamboard Face parte dintre aplicațiile puse la dispoziție de Google. Îndeplinește rolul de tablă: se poate scrie atât de tipar cât și liber, se pot adăuga notițe, se pot insera forme și imagini, conține și un pointer laser. Fundalul tablei se poate alege între alb, negru, albastru sau preformatat: dictando, matematică. Ca toate aplicațiile Google promovează colaborarea, elevul putând edita și el, de exemplu să scrie răspunsul la întrebare sau să rezolve pas cu pas exercițiul. (propusă de Ema Fâciu)

Quizizz


Platformă educațională de testare. Permite crearea de teste online cu notare automată și limită de timp pe test și pe întrebare. Pot fi utilizați cinci tipuri de itemi: sondaj de opinie (fără notă), cu răspuns deschis, cu completare de răspuns, cu alegere multiplă, cu o singură variantă de răspuns. Realizează statistici pe elev, pe test și pe întrebare. Poate fi transmis direct claselor de elevi din Google Classroom, sau prin intermediul unui link și a unui cod de acces. Are și un editor de lecții tip prezentare în care se pot insera diapozitive de prezentare a noțiunilor teoretice alternate cu diapozitive ce conțin întrebări de evaluare. (propusă de Cristina Sichim)

LearningApps
Platformă educațională de lecții interactive. Conține 25 de șabloane de activități interactive și colaborative inclusiv spargerea unui video în segmente și inserarea în interiorul acestuia de întrebări de verificare: formare de perechi, completare pe spații goale, linie de timp/cronologie, ordonare, rebus, cuvinte încrucișate, joc tip Vrei să fii milionar, joc Spânzurătoarea, avizier, sondaj de opinie, etc. Activitățile create pot fi inserate prin link în platforma clasei (de ex. Classroom, Edmodo). Permite și crearea de clase pe LearningApps cu statistici și rapoarte de activitate, Înrolarea elevilor se face pe baza unui cod. (propusă de Mihaela Bostan)

Kahoot
Kahoot.com este o platformă online pentru crearea/administrarea de teste/sondaje/jocuri educative interactive și colaborative. Kahoot este locul unde milioane de profesori pot: introduce cunoștințe noi; revizui conținutul predat; ajunge la elevi care nu sunt la școală (ca parte a învățării la distanță); preda o lecție; consolida cunoștințe; efectua evaluarea formativă; colecta părerile elevilor. Prin jocurile create se va da posibilitatea elevilor să se concentreze pe precizie și nu neapărat viteză de reacție; se va putea promova creativitatea și munca în echipă (kahoot-uri în echipă). ”Jocurile” pot fi trimise direct către clasele din Google Classroom.    (propusă de Carmen Avrămescu)

extensii Google pentru Meet
Extensia Google Meet Attendees and Breakout Rooms (de la Daniel & Emrik) permite realizarea unei liste de prezență în format Excel a participanților la întâlnire, compararea cu o listă existentă (marchează diferențele - absenți sau care nu aparțin clasei) și formarea de grupe în interiorul întâlnirii cu un număr specificat de elevi sau aleator. Funcționează numai pe Google Chrome și trebuie să fiți conectați pe contul pe care doriți să faceți instalarea (din experiență sugerez deconectarea de la alte conturi Google și păstrarea ca activ doar a celui de la școală). Adaugă o nouă pictogramă în meniul Meet, lângă pictograma asociată invității participanților. Pentru întâlniri cu mai mult de 16 participanți este necesară instalarea și a extensiei Google Meet Grid View (fix) - această extensie permite fixarea tuturor participanților pe ecran și dezactivează reorganizarea automată pe care o face Meet în funcție de activitate. (propusă de Gabriel Andrei)

LiveWorsheetsAplicația permite crearea de fișe de lucru/fișe de evaluare interactive. Întrebările / sarcinile de lucru se încarcă în format pdf sau ca imagine, peste care se stabilesc zonele de interactivitate: completare de răspuns deschis sau cu validare, drag and drop, ordonare, test grilă. Rezultatul poate fi transmis direct în clasele de pe platformele Google Classroom și Microsoft Teams, poate fi transmis prin link sau încapsulat în alte aplicații (BookCreator, Nearpod). Există o bibliotecă foarte bogată de fișe create de profesori români ce pot fi reutilizate.