CENTRUL DE ASISTENȚĂ PENTRU ÎNVĂȚAREA ONLINE

Începând din anul școlar 2020 - 2021, la solicitarea Ministerului Educației și a ISJ Bacău,  Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău oferă cadrelor didactice interesate

consiliere online GRATUITĂ pentru pregătirea lecțiilor online.

CENTRUL DE ASISTENȚĂ PENTRU ÎNVĂȚAREA ONLINE NU ORGANIZEAZĂ CURSURI.

 Consilierea se realizează individual sau în grup mic, pe probleme specifice: cum să organizez clasa pe platforma ...., cum să invit elevii pe conferință, ..., cum să realizez un test online, cum să organizez o activitate colaborativă pentru lecția ...., cum pot să adaptez o lecție față în față la formatul online,  cum să editez o formulă matematică, cum să realizez diagrama 3 D a moleculei de ..., cum pot realiza un joc cu cuvinte, rebus, etc.

Cadrele didactice doritoare de consiliere pot transmite un email pe adresa faciu.ema.maria@ccdbacau.ro în care precizați : numele, disciplina, problema pentru care se solicită consiliere, data și intervalul orar când puteți participa. În funcție de tema solicitată vi se va aloca un consilier și veți primi un link de accesare a unei intalniri pe ZOOM sau Meet, pentru a intra în legatură directă.

 Pentru a ne putea pregăti corespunzător, avem rugămintea de a solicita întâlnirea cu cel puțin 24 de ore înainte.

Canal de Youtube cu tutoriale video


Acest canal pune la dispoziția cadrelor didactice tutoriale video referitoare la pregătirea lecțiilor în format online pe diferite platforme educaționale, precum și a materialelor suport în format digital (teste, activități colaborative, activități interactive, jocuri educaționale, samd). Acces direct

Centrul de examinare Microsoft Certified Educator (MCE)

Certificarea internațională Microsoft Certified Educator (MCE) acreditată și de MEC cu 15 CPT, poate fi susținută și prin CCD Bacău. Aici găsiți suportul de curs și informații despre examen.

Editoare și unelte gratuite

Aici găsiți o selecție de unelte și editoare gratuite. Această listă este dezvoltată cu ajutorul vostru. Dacă folosiți o aplicație utilă o puteți recomanda și colegilor în acest spațiu.

CANAL DE YOUTUBE CU TUTORIALE VIDEO

Acest canal pune la dispoziția cadrelor didactice tutoriale video referitoare la pregătirea lecțiilor în format online pe diferite platforme educaționale, precum și a materialelor suport în format digital (teste, activități colaborative, activități interactive, jocuri educaționale, samd). Vizionare plăcută și așteptăm sugestiile voastre pe adresa faciu.ema.maria@ccdbacau.ro.

Link către canalul Centrului de Asistență pentru Învățarea Online: link centru youtube


Educator Certificat Microsoft (MCE)

Pentru că cei mai buni profesori nu încetează niciodată să învețe!

CCD Bacău este acreditat ca și Centru de Examinare Microsoft pentru certificarea MCE

Pentru a veni în sprijinul profesorilor din România, Microsoft, Fundația EOS și Certipro Education au realizat un ghid metodologic – Proiectarea Învățării în Secolul 21 – care să ghideze cadrele didactice în identificarea și exploatarea oportunităților de învățare care formează competențele secolului 21 prin utilizarea tehnologiei digitale. Ghidul metodologic Proiectarea Învățării în Secolul 21 este o resursă aliniată cadrului european de competențe digitale pentru profesori (DigiCompEdu) și reprezintă un reper important pentru cadrele didactice care doresc să își valideze cunoștințele și competențele de utilizare a tehnologiei în procesul de predare și învățare (link catre competențe).

Această recunoaștere se realizează prin susținerea unui examen –   Predarea cu ajutorul tehnologiei (62-193) – o certificare globală dezvoltată de Microsoft și implementată în România de Certipro Education (link catre site). Certificarea obținută, recunoscută la nivel international, denumită generic Microsoft Certified Educator – MCE, demonstrează abilitățile profesorilor de a integra tehnologia digitală în predarea la clasă (link catre pliant).

Certificarea MCE a fost echivalată de Ministerul Educației și Cercetării cu 15 credite profesionale conform OMEC 4413/28.05.2020 (link catre OMEC).

Parcurgerea suportului de curs nu este tutoriată și se desfășoară individual, în timpul și ritmul fiecăruia. Testul ce reprezintă examenul de certificare se derulează online, poate fi susținut atât de la CCD, cât și de la dvs acasă. Suportul de curs este suficient pentru promovarea examenului de certificare. Examenul online durează 60 de minute și conține 40 de întrebări tip grilă și drag and drop.

Pentru planificarea examinării, informații despre taxă și eliberarea Atestatelor ne puteți contacta la adresele contact@ccdbacau.ro și faciu.ema.maria@ccdbacau.ro .

https://certipro.ro/certificari-lista/microsoft-certified-educator-mce/
https://www.certipro.ro/wp-content/uploads/2019/03/OMEC-4413_28.05.2020-echivalare-IC3-si-MCE.pdf
https://eos.ro/curs/proiectarea-invatarii-in-secolul-21/


EDITOARE ȘI UNELTE GRATUITE

Dacă folosiți la disciplina dumneavoastră astfel de aplicații trimiteți pe adresa faciu.ema.maria@ccdbacau.ro o scurtă descriere și link-ul către aplicație, eventual și un exemplu de produs obținut. Noi vom adăuga propunerea în această listă și vom specifica și de la cine am primit infomația.

Nearpod
Platformă educațională ce permite crearea de lecții complete structurate pe momente de predare-exersare-evaluare. Conține un editor de ecuații matematice (în format complet pentru activitățile tip Quizz). Pot fi create și doar activități interactive sau jocuri ce pot fi apoi adăugate unei lecții existente, create în altă aplicație. Lansarea către elevi se poate realiza direct prin intermediul Google Classroom și Microsoft Teams sau pe baza unui link de conectare (elevii nu au nevoie de cont propriu pe platformă). Parcugerea poate fi realizată atât în format sincron, cât și asincron. În format sincron, profesorul lansează către elevi ecranele și are la dispoziție o serie de funcții în timp real (tablă albă, sondaj, itemi tip răspuns deschis sau o singură variantă de răspuns) cu ajutorul cărora pot urmări activitatea elevilor (completeaza răspunsul sau așteapta mesajul cu rezolvarea). (propusă de Ana Întuneric)
BookCreator
Aplicație ce permite crearea de cărți digitale și benzi desenate. În paginile cărților pot fi inserate text, imagine, clip-uri video, momente interactive create în alte aplicații. Conține și un editor de grafică (poți desena direct în pagină) pentru a crea ilustrații originale. Conectarea se poate face și direct din contul de Google Classroom. Poate fi utilizată și ca spațiu de lucru pentru elevi, pentru realizarea proiectelor / portofoliilor. Permite lucrul colaborativ prin intermediul unui cod, iar la publicare se generează un link care face disponibilă cartea independent de BookCreator. (propusă de Floricica Zota)
Whiteboard.fi
Pe lângă facilitățile obișnuite pentru o tablă albă (posibilitatea de a desena liber, de a introduce/formata text, inserarea de imagine, fundaluri tip prestabilite, generarea mai multor ecrane într-o singură sesiune) permite transmiterea ecranelor ca și spațiu de lucru pentru elevi (fiecare elev cu ecranul său), se poate urmări în timp real progresul elevilor (profesorul „vede” ecranele elevilor), poate partaja cu ceilalți elevi conținutul unui ecran al elevului, poate salva in format pdf toate ecranele generate de către elevi. În varianta gratuită nu se cere conectare, ci se generează un cod care se transmite apoi elevilor. Sesiunea se închide automat după două ore de inactivitate. (propusă de Aurelia Bocancea)

DESMOS

Platformă dedicată învățării matematicii, dar poate fi utilizată și în cadrul unor capitole din fizică (unde, oscilații, reprezentări grafice). Conține patru aplicații distincte: Graphing Calculator (utilizare sincron și asincron; exerciții interactive bazate pe ecuații, inecuații și funcții, cu reprezentare grafică; prin variația parametrilor formulei se vizualizează în timp real modul în care și rezultatul/graficul variază; se transmite prin link; elevul nu trebuie să aibă cont pe platformă); Scientific Calculator (utilizare sincron; calculul diferitelor formule cu ajutorul funcțiilor predefinite; permite lucrul cu variabile; elevul lucrează direct pe platformă; trebuie să aibă cont); Matrix Calculator (utilizare sincron; permite definirea matricilor, aplicarea operațiilor cu matrici și vizualizarea rezultatului; permite lucrul cu variabile; elevul lucrează direct pe platformă; trebuie să aibă cont); Geometry Tool (utilizare sincron și asincron; reprezentarea grafică a formelor geometrice, simetrii, translații, lucrul cu unghiuri, măsurarea lungimilor segmentelor; prin variația parametrilor se vizualizează în timp real modul în care și rezultatul variază; se Transmite prin link; elevul nu trebuie să aibă cont pe platformă). (propusă de Lavinia Tudor)

Quizizz
Platformă educațională de testare. Permite crearea de teste online cu notare automată și limită de timp pe test și pe întrebare. Pot fi utilizați cinci tipuri de itemi: sondaj de opinie (fără notă), cu răspuns deschis, cu completare de răspuns, cu alegere multiplă, cu o singură variantă de răspuns. Realizează statistici pe elev, pe test și pe întrebare. Poate fi transmis direct claselor de elevi din Google Classroom, sau prin intermediul unui link și a unui cod de acces. Are și un editor de lecții tip prezentare în care se pot insera diapozitive de prezentare a noțiunilor teoretice alternate cu diapozitive ce conțin întrebări de evaluare. (propusă de Cristina Sichim)
LearningApps
Platformă educațională de lecții interactive. Conține 25 de șabloane de activități interactive și colaborative inclusiv spargerea unui video în segmente și inserarea în interiorul acestuia de întrebări de verificare: formare de perechi, completare pe spații goale, linie de timp/cronologie, ordonare, rebus, cuvinte încrucișate, joc tip Vrei să fii milionar, joc Spânzurătoarea, avizier, sondaj de opinie, etc. Activitățile create pot fi inserate prin link în platforma clasei (de ex. Classroom, Edmodo). Permite și crearea de clase pe LearningApps cu statistici și rapoarte de activitate. Înrolarea elevilor se face pe baza unui cod. (propusă de Mihaela Bostan)
Kahoot
Kahoot.com este o platformă online pentru crearea/administrarea de teste/sondaje/jocuri educative interactive și colaborative. Kahoot este locul unde milioane de profesori pot: introduce cunoștințe noi; revizui conținutul predat; ajunge la elevi care nu sunt la școală (ca parte a învățării la distanță); preda o lecție; consolida cunoștințe; efectua evaluarea formativă; colecta părerile elevilor. Prin jocurile create se va da posibilitatea elevilor să se concentreze pe precizie și nu neapărat viteză de reacție; se va putea promova creativitatea și munca în echipă (kahoot-uri în echipă). ”Jocurile” pot fi trimise direct către clasele din Google Classroom. (propusă de Carmen Avrămescu)
LiveWorsheets
Aplicația permite crearea de fișe de lucru/fișe de evaluare interactive. Întrebările / sarcinile de lucru se încarcă în format pdf sau ca imagine, peste care se stabilesc zonele de interactivitate: completare de răspuns deschis sau cu validare, drag and drop, ordonare, test grilă. Rezultatul poate fi transmis direct în clasele de pe platformele Google Classroom și Microsoft Teams, poate fi transmis prin link sau încapsulat în alte aplicații (BookCreator, Nearpod). Există o bibliotecă foarte bogată de fișe create de profesori români ce pot fi reutilizate.  (propusă de Ema Fâciu)
Extensia Google Meet Attendees and Breakout Rooms (de la Daniel & Emrik) permite realizarea unei liste de prezență în format Excel a participanților la întâlnire, compararea cu o listă existentă (marchează diferențele - absenți sau care nu aparțin clasei) și formarea de grupe în interiorul întâlnirii cu un număr specificat de elevi sau aleator. Funcționează numai pe Google Chrome și trebuie să fiți conectați pe contul pe care doriți să faceți instalarea (din experiență sugerez deconectarea de la alte conturi Google și păstrarea ca activ doar a celui de la școală). Adaugă o nouă pictogramă în meniul Meet, lângă pictograma asociată invității participanților. Pentru întâlniri cu mai mult de 16 participanți este necesară instalarea și a extensiei Google Meet Grid View (fix) - această extensie permite fixarea tuturor participanților pe ecran și dezactivează reorganizarea automată pe care o face Meet în funcție de activitate. (propusă de Gabriel Andrei)